Nyitólap
 Történeti áttekintés
 Templomaink
 Papok, segítők
 Miserend
 Információk
 Evangélium
 
 2014 Eseményei
 2013 Eseményei
 2012 Eseményei
 2011 Eseményei
 2010 Eseményei
 2009 Eseményei
 2008 Eseményei
 Énekkarok
 Karitász
 Közösségek
 Imacsoportok
 Cserkészet
 Harangszó 2007-9
 Harangszó 2010-13
 
 Játékok, humor
 
 Ajánlott honlapok
 Vendégkönyv

Templomaink

SZENT TERÉZ TEMPLOM............. SZENT CSALÁD TEMPLOM .............. FILIÁK

"...mert szép vagy, ó templom! s aki alkotott, abban híven élt
egy régi élet, mely régen álmodott
álmokból, s régen remélt
reményekből, s régen félt félelmekből kelt elő,
s lélekről lélekre száll maig, s lélekről lélekre nő!
"

(Babits Mihály)

Avilai Nagy Szent Teréz templom

Búcsúünnepe: október 15.

Téli ANSzT

1913-at írtak, amikor Dr. Samassa József bíboros-érsek főpásztor június végén felszentelte az akkori Sajókazinc katolikus templomát, mely az Avilai Nagy Szent Teréz titulust kapta. 94 évig ez a kis templom volt az Isten háza – a közben 32000 lakosú – Kazincbarcikán, távol a városközponttól, a régi kis falucska egy kiemelkedő dombján.

1982-től kapta csak meg e templom a plébániatemplomi rangot, s Juhász István plébános úr volt az, aki hihetetlen energiával, csodálatos tervekkel és kifinomult ízléssel varázsolt egy lepusztult templomból valóságos ékszerdobozt. Az igazi nagy átalakítások a II. Vatikáni zsinat határozatának szem előtt tartásával kezdődtek, új lendületet adva a belső és a külső átalakításhoz.

Lavotha Géza fafaragó művész munkái – a szentségház, a stációk, a szentek szobrai – életművének egy fontos fázisaként tették hihetetlenül kedvessé ezt a templomot. A fa melegségét Bolacsek Lászó ötvösművész sárgarézből készült munkái – a csillár, a falikarok, a kórus előtti korlát – mindezt csak fokozták. Az Olaszországból kapott orgona hangja pedig méltó kíséretet biztosított a szentmisékhez.

Juhász atya 1993-ban bekövetkezett halála után Dr. Medvegy János plébános folytatta elődje szépítő munkáját, melynek eredményeképpen új plébánia és vizesblokk épült, a templomkert megújult, és szép kerítést kapott, a templom új palatetővel gazdagodott, s a belső festés, a szentély és a Mária-oltár piros szőnyege, valamint a mindenkori sekrestyés virágkompozíciói teszik teljessé és tökéletessé az összhatást.

2003-ban már Iváncsy Balázs új plébánosunk nevéhez fűződik a harangtorony tatarozása, 2005-ben az elektromos hálózat teljes felújítása, járólapozás és a belső tér festése, és elkészült a gázfűtés is. 2007. május 4-én harangszentelésre gyűltünk össze. 90 évet megélt régi harangunk megrepedt, így új harangot öntetett az egyházközség, melyet Dr. Seregély István nyugalmazott egri érsek úr szentelt fel.

E templom hétköznapokon sem volt soha üres, nagyobb ünnepeken pedig túl picinek bizonyult. De az emberek hite, Isten iránti szeretete kitágította a falak korlátait, s a mai napig sem hagyják magára Isten ezen hajlékát sem.

b. m.

NSzT bejárat sszentély NSZT karzat
A bejárat A szentély A karzat

Szent Család templom

Búcsúünnepe: Karácsony utáni vasárnap

SzCs templom

Alapkőletételtől a felszentelésig

Juhász István plébános idejében, az 1990-es évek végén derült ki, hogy nagyobb ünnepeinken már kicsi az Avilai Szent Teréz templomunk.
Medvegy János atyának (1993-2001 között volt plébánosunknak) a düledező plébániát kellett először újjáépítenie, de sikerült telket kapnia az Önkormányzattól, sőt még vásárolt is hozzá, hogy elég legyen a templomnak, és az oda álmodott közösségi háznak ill. plébániának.
Ivancsó István atya idejében (2001-ben) sikerült a telket a város széléről elcserélni a város közepére, a jelenlegi helyére.
Iváncsy Balázs atya szolgálati idejében (2002-2011) kezdődött el az építkezés. 2003. október 11-én volt az ünnepélyes alapkő letétel, és 4 év alatt épült fel az új templom.

Valamilyen szinten tehát négy plébános közreműködésének idejére esett a templom születésének álma és megvalósulása. Az egyetlen állandó résztvevő, az egyházmegye élén álló Dr. Seregély István érsek atya volt, aki segített és tulajdonképpen felépíttette a Szent Család templomot. Ezért, soha el nem múló hálával tartozunk Neki, aki templomunkat 2007. augusztus 25-én felszentelte.

Tervező: Rátkainé Kiss Róza és Rátkai Attila;
Műszaki ellenőr: Baksa István;
Generál kivitelező: Juhász László.

Sok kép a cikkhez

A templom tervezőinek cikke: http://www.architectforum.hu/node/11091

Alapkő

Építők


Az új templom bemutatása

A telek alapterülete: 6000 m2, az altemplom nettó alapterülete 516,65 m2, a földszint nettó alapterülete 836,16 m2, míg a kórusszint 357,03 m2-es. Az épület nettó alapterülete összesen 1444,84 m2. Templomunk magassága 16, 5 m.

A főoltár mögött helyezkedik el a Szent Család mozaikkép. A kép Puskás László művész úr alkotása, akinek a munkáját a krakkói magyar kápolnában is meg lehet tekinteni. Az oltárkép felszentelését 2008 december 28-án, a templombúcsún Ternyák Csaba érsek atya végezte el.

Az üvegablakokon magyar szentek és neves egyházi személyiségek sorakoznak.
A Rózsafüzér Társulat készíttette a keresztelőkutat, ami egy márványtömbből lett kifaragva. A fedelét Bolacsek László művész úr készítette.
Templomunk fűtése padlófűtés, ami folyamatosan fűtve az alsó részt melegíti, és egyenletes hőmérsékleten tartja a templomot.

2009-ben új orgonát kapott a templom, az olasz Viscount ogonagyár legújabb, Physis technológiával működő, Unico 400 templomi orgonáját, amely talán a világ legszebb hangú digitális orgonája. Felszentelését december 6-án, Ternyák Csaba érsek úr végezte.

Van egy Mária kápolna is a templomban. Ez a kápolna arra szolgál, hogy amikor kevesen vagyunk, akkor itt lehet szentmisét tartani, és ezt a helyiséget melegebbre tudjuk fűteni. Három közösségi terem is van az emeleten, melyeket a lelkiségi mozgalmak vehetnek birtokba, s melyeket a felnőtt hittan tartására is kihasználhatjuk.

A torony külön áll a templomtól, ami kiemeli a templom összképét. Magassága 33 méter, és ebben 3 harang lakik. A harangok Lengyelországban készültek, összsúlyuk 620 kg. A nagyharang a Szent Család, a középső Szent Erzsébet, míg a kicsi Szent Imre tiszteletére lett öntve.

Az altemplomban 1950 urnahely van elhelyezve.
A templom mellett található egy – a hívek számára fenntartott – parkoló is.

A templomkertben kialakításra került egy keresztút, amit 2011. április 29-én szentelt fel Bíró Antal erdélyi ferences szerzetes atya. A stációk képeit Kerékgyártó Emerencia rajzolta meg, Tompa István vektorgrafikává alakította, Szabó Sándor pedig homokfúvásos technikával gránitlapokra vitte fel. A kereteket Fülöp Tibor kovácsművész készítette. Az egyes stációk a hívek anyagi hozzájárulásával valósulhattak meg.

A templom mellé terveztünk egy plébániát és egy közösségi házat is. Remélem, hogy ezek is minél előbb elkészülnek.

Iváncsy Balázs plébános

Sz Cs szentély

A szentély

Sz Cs karzat

A karzat

sszentély
NSZT karzat
A keresztelőkút Az altemplom

További képek a templomról

A Mária kápolna ékessége

A Szent Család templom 2007. aug. 25-i felszentelésekor - a boldogító öröm közepette - is tudtuk, hogy még nagyon sok dolog hiányzik, és évekig marad még tennivaló. Azóta is lépésről lépésre gyarapodik templomunk Isten dicsőségére és a hívek örömére. 2008. áprilisában a Mária kápolnában elkészült az oltár, a tabernákulum, az ambó és két fakereszt, az egyik korpusszal.

Mindezek alkotója Szűcs Mátyás, 25 éves faipari technikus volt, akit Farkas Gábor keresett meg, és ajánlott Balázs atyának, aki végül is megbízta őt a feladattal.
Több terv is készült, és három makett, majd Balázs atya a jelenlegit választotta ki. Ovális alakú az oltár, elől szőlőfürt díszítéssel, a tabernákulum lábakon álló szekrény, egyajtós, ajtaján Krisztus görög névjelével, s az ambón visszatér az oltár stílusa. Nyírfából és tölgyfából készült minden.

Mátyás szeretetből, ingyen készítette alkotásait, rengeteg időt és energiát áldozva rá. Köszönjük neki!

oltár és szentségtartó.. Mária szobor

Oldallagosan ellátott plébániák

Berente

Berente

Berentei római katolikus templom

Titulusa: Szent Kereszt felmagasztalása

Búcsúünnepe: szeptember 14.

Cím: 3704 Berente, Csaba u. 1.

Bánhorváti

Bánhorváti római katolikus templom

Titulusa: Szűz Mária születése

Búcsúünnepe: szeptember 8. Kisasszony napja

Bánhorváti

Sajókaza

Sajókaza

Sajókazai római katolikus templom

Titulusa: Munkás Szent József

Búcsúünnepe: május 1.

Cím: 3720 Sajókaza, Kossuth u. 20.

Dédestapolcsány

Dédestapolcsányi római katolikus templom

Titulusa: Szent György

Búcsúünnepe: április 24.

Dédestapolcsány

Sajógalgóc

Sajógalgóc

Sajógalgóci római katolikus templom

Titulusa: Sarlós Boldogasszony

Búcsúünnepe: július 2.

Cím: 3636 Sajógalgóc, Dózsa Gy. u. 2.

Vissza a lap elejére

Vissza a nyitólapra

 

 

 

Módosítás dátuma: 2014.12.23. 22:23


Szerkesztő: Hajagos Béláné és Hajagos Béla (e-mail: habe32@freemail.hu)
A honlap az (em) ecclesia segítségével készült.
Sablon: © katolikus.hu
© (em), 2007-2008.   -   emecclesia.hu