Nyitólap
 Történeti áttekintés
 Templomaink
 Papok, segítők
 Miserend
 Információk
 Evangélium
 
 2014 Eseményei
 2013 Eseményei
 2012 Eseményei
 2011 Eseményei
 2010 Eseményei
 2009 Eseményei
 2008 Eseményei
 Énekkarok
 Karitász
 Közösségek
 Imacsoportok
 Cserkészet
 Harangszó 2007-9
 Harangszó 2010-13
 
 Játékok, humor
 
 Ajánlott honlapok
 Vendégkönyv

2009 Eseményei

Egyházközségi események 2009.

2009. január 19-23: ÖKUMENIKUS IMAHÉT

2009. január 19-23-ig Kazincbarcika keresztény templomaiban megrendezésre került a hagyományos ökumenikus imahét, melynek keretében a hívek egymás templomaiban hallgattak meg igehirdetést. Jézus Krisztus követői ezeken az alkalmakon igazi szeretetközösségbe kovácsolódtak, megismerkedtek egymás papjaival és énekeivel. Az imahét alkalmai szeretetvendégséggel, agapéval fejeződtek be.

2009. január 31: KERESZTÉNY BÁL

Ezen a napon tizenharmadik alkalommal rendeztük meg egyházközségünk bálját a Karitász csoport szervezésében, melyen 245 fő vett részt. A bált Iváncsy Balázs plébános úr nyitotta meg, köszöntve a résztvevőket és a díszvendégeket. Ezt a Karitász Csoport vezetője, Begov Ferencné köszöntője és konferálása követte Farkas Gábor és Jancsurák Lajosné részvételével.

A vacsorával egybekötött bál színes előadással folytatódott. A fiatalok szép palotás táncát a kicsik díszkó zenére történő játékos tánca, majd a fiatalok gyertyafény keringője követte. A táncokat Petró Józsefné tanította be. Ezután fiatal tehetségek mutatták be énektudásukat. Módis Dóra és Vígh Zoltán, valamint Makkai Orsi, a Neon együttes énekese színes előadásukkal szórakoztatták a résztvevőket.
Tompa István operettrészletet adott elő a Lili bárónő c. operettből. Ezután az Ifjúsági ének- és zenekar színvonalas előadása következett, melyet Tompa István tanított be és vezetett. Két kicsi lány is színre lépett: Lempochner Boglárka és Józsa Judit éneke vidámította a közönséget. Az előadást a "Velezd" néptáncegyüttes fergeteges előadása zárta, melyet a közönség vastapssal köszönt meg.


A pezsgős koccintás után finom vacsora következett, melyet a Jóbarát étteremből szállítottak a helyszínre, és a Surányi Endre Szakközépiskola udvarias pincértanulói szolgáltak fel.
A bál résztvevői kipróbálhatták tudásukat is, mert az asztalokon "Báli totó" kitöltésére volt lehetőség. Mivel a 2009-es év Szent Pál éve, ezért a kérdések is az ő életéhez kapcsolódtak. A kérdésekre sok jó válasz érkezett, s a helyesen válaszolók között értékes nyereményeket sorsoltak ki.

A bálon Molek Csongor szolgáltatta a zenét, és teremtett jó hangulatot. Zenéjére szinte mindenki táncra perdült. Éjfélkor került sor a tombola sorsolásra, amikor 250 értékes nyeremény talált gazdára. A tombola tárgyakat heteken át Krokavecz Béláné szorgalmas munkával gyűjtött össze és elegáns csomagolásban hozta el a bálra. A vendégeket éjjel 1 órakor a
Lovas Travel Kft. autóbusza szállította ingyen ajándékként otthonaikba, de a résztvevők nagy többsége még hajnali 4 óráig mulatott.

A bál bevételét a Karitász Csoport rászorulók (sokgyermekes családok és egyedül élő idős emberek) megsegítésére fordítja. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik eljöttek erre a felejthetetlen bálra, és akik bármivel hozzájárultak a bál megszervezéséhez és sikeréhez. (Mizsei Sándorné)

2009. március 15: NAGYBÖJTI ADOMÁNYOK

A keresztény lelkülethez a nagyböjti időben hozzá tartozik az alamizsna is. Ennek szellemében, a Főegyházmegyei Karitász Központ szervezésében március 8-ára és 15-ére adománygyűjtést hirdettünk meg a szegények javára. Felhívásunkra a szentmisékre érkező hívek szép számmal hoztak magukkal valamilyen tartós élelmiszert (liszt, olaj, cukor, konzerv, tészta, stb.)

2009. március 25-27: NAGYBÖJTI LELKIGYAKORLATOK

Az idei nagyböjti lelkigyakorlatunkat március 25, 26 és 27-én tartottuk a Szent Család templomban. A lelkigyakorlatos szentmisék este 6 órakor kezdődtek, melyeket az idén főtisztelendő Árvai Zoltán vizsolyi plébános, egyházközségünk egykori káplánja celebrált, ill a szentbeszédet is ő mondta.

2009. április 4:
KERESZTÚT A VÁROSBAN

Az idén harmadízben jártuk a keresztutat a város utcáin, terein, április 4-én, szombaton. Ragyogó napsütés volt.

Alig indultunk el a Szent Család templomtól, mikor az utca másik oldalán álló, a buszra várakozó idősebb férfi levetette a sapkáját, meghajolt az elhaladó kereszt előtt, és keresztet vetett. Borzongató érzés fogott el. Jó volt látni, ahogy a hangszóróból hallatszó énekre sorra nyíltak ki az ablakok. Jó volt látni a mosolygó, de a csodálkozó arcokat is. Sokan voltak az utcákon. Sokan integettek felénk mosolyogva, örömmel, értve, hogy mi történik. Néhány csodálkozó fiatal egymást kérdezte, hogy mi ez. Talán felkeltettük az érdeklődésüket, hogy utána kérdezzenek. Jó volt tapasztalni, hogy az autósok megálltak, hogy átengedjenek az úton, a tereknél pedig szinte lépésben mentek, hogy az autó zajával ne zavarjanak meg bennünket.

Jó volt együtt lenni, együtt megmutatni a hitünket, a hovatartozásunkat. (Mihaleczku Józsefné)

2009. május 9: TŰZOLTÓNAPI KONCERT

2009. május 9-én 19 órától nagysikerű hangversenyt adott a Szent Család templomban a budapesti Központi Tűzoltózenekar. Ízelítőt kaptunk Bach, Handel Haydn és Charpentier műveiből. Az előadáson két évfordulóra is emlékeztünk: Handel 250, Haydn pedig 200 éve halt meg. Szép és egyben érdekes darabokat hallhattunk. Ilyen volt többek között a Búcsú - szimfónia, melynek különlegessége, hogy a zenészek sorra befejezik a játékot, felállnak a zenekarból és elmennek. A végére már csak két hangszer marad. Ezen az estén a közönség egy szép koncerten vehetett részt, és élményekkel gazdagon térhetett haza. (Tanyi Bernadett)

2009. május 24: ELSŐÁLDOZÁS

2009. május 24-én, Urunk mennybemenetelének ünnepén, a 9 órás diákmisén első áldozás volt a Szent Család templomban. Idén 13 gyermek járult először az Úr asztalához. A gyermekek szép versekkel tették emlékezetessé ezt a meghitt ünnepet. A zenét az Ifjúsági ének- és zenekar szolgáltatta.


2009. június 14: TANÉVZÁRÓ SZENTMISE

Június 14-én de. 9 órakor hálaadó, tanévzáró szentmise volt a Szent Család templomban. Lipcsák János káplán atya ezt a szentmisét a diákokért és pedagógusokért ajánlotta fel, hálaadásul az egész tanévben végzett munkájukért.

Mise végén az atya ajándékokat osztott ki azon gyermekek között, akik rendszeresen vettek részt az elmúlt tanévben a vasárnapi szentmisén, és megköszönte a ministránsok, valamint az ifjúsági ének- és zenekar tevékenységét.

Végül elbúcsúztatta az ifjúsági kar gitárosát, Tanyi Bernadettet, aki július 1-től Kálban főállású kántori munkakört fog betölteni.


2009. június 14:
ÚRNAPJA

Június 14-én, a 10.30-as nagymisén a Szent Család templomban Úrnapját ünnepeltünk.
Az elmúlt évekhez hasonlóan, az idén is nagy lelkesedéssel készültünk az Úr Testének és Vérének megünneplésére. Gyűjtöttük a virágszirmokat, tervezgettük a sátrak feldíszítését. Vasárnap már korán reggel jöttek a lelkes férfiak és nők, hogy a sátrakat időben, és minél szebben feldíszítsék. Tudtuk, hogy az Eukarisztiában maga Jézus jön az általunk készített sátrakba.

Kicsit izgultunk, hogy lesz-e elég virág, de hívek egyre csak hozták a szebbnél szebb virágokat. Szerintem nagyon szépek lettek a sátrak. A rózsafüzér társulat Mária sátra csupa fehér, a Karitasz Jézus Szíve sátra csupa piros virággal lett díszítva. A Cursillo és az Egyháztanács sátra vegyes, színes virágoktól pompázott. Jó dolog, hogy egy-egy vallási ünnep, egy-egy körmenet kapcsán megmutathatjuk magunkat a templom falain kívül is. Jó volt most is látni, hogy sokunknak fontos ez az ünnep. Megható látvány volt, ahogy a kis gyerekek szórták a virágszirmokat az Oltáriszentség előtt.
Köszönettel tartozunk a Polgárőrség tagjainak, akik az ünnepünkhöz méltó öltözetben őrizték a sátrakat azok elkészültétől a körmenet végéig. (Mihaleczku Józsefné)

2009. június 23:
ZARÁNDOKLAT VIZSOLYBAN

A Kolumbusz Tours autóbuszával és a Binó házaspár szervezésével 2009. június 23-án kora reggel Vizsolyba indultunk zarándokolni. A rossz időjárási viszonyokhoz képest nagyon jó hangulat volt az oda vezető úton. Amit köszönhettünk az újonnan szentelt papnak is, Barkóczi István atyának, akinek lelket melengető áldását megkaptuk utunkra.

Vizsolyra érkezve harangszóval fogadott bennünket Árvai Zoltán plébános, egykori káplán atyánk. Szentmise után megcsodálhattuk a nyomdát és a vizsolyi bibliát. Agapé után indultunk tovább Monokra, ahol a Kossuth múzeumot meglátogatva, keresztúton vehettünk részt. Boldogkőváralján a várat látogatva lovagi torna bemutatót is láthattunk. Isteni gondviselésnek köszönhetően minden programunk a tervnek megfelelően alakult, amiért nagy hálával tartozunk Istennek. Ugyanis özönvíz szerű esőben indultunk el, amit egész nap szép tiszta idő követett, majd este hazafelé már szintén zuhogott az eső. Megköszönjük mindenkinek, aki ezt az utat elősegítette, hogy így együtt lehettünk. (Bata Imre)

2009. június 16 - június 26: NYÁRI NAPKÖZI

Ezen a nyáron is elérkezett végre a gyerekek által várva-várt szünidő. Régi hagyományunk a tanítás befejezése után a kéthetes nyári napközi megrendezése. Így június 16. és 26. között az idén is gyerekzsivajjal telt meg az Avilai Szent Teréz templomunk kertje.

Reggelenként fél nyolckor kezdődött a szentmise, amelyen Balázs atya vagy János atya a szentbeszédben minden alkalommal a jó keresztény gyermekekre jellemző egy-egy tulajdonságra hívta fel a tanulók figyelmét, pl. az egymás iránti szeretetre, a szófogadásra, a megbocsátásra.

Szentmise után a nagy diófa alatt már várták a gyermekeket a reggelihez terített asztalok. Természetesen az étkezések előtti és utáni közös imák, Attila bácsi vezetésével, sohasem maradhattak el.

Délelőttönként változatos programokat teljesítettünk. Egyik nap strandoltunk, másszor látogatást tettunk a Banya-tanyán, ahol mindenki kipróbálhatta, milyen nagyszerű dolog a lovaglás. Voltunk a csónakázó tónál kialakított új játszótéren, ahol minden építményt, hintát, mászókát megtöltött a majdnem ötven fős gyerekseregünk. Délutánonként Janka néni vezetésével kézműves foglalkozásokat tartottunk, ahol mindenki kedvére rajzolhatott, festhetett, bőrműveskedhetett, vagy gyöngyfűzéssel foglalkozhatott. Rossz idő esetén sem estünk kétségbe. Ha beszorultunk a tanterembe, a gyerekek társasjátékoztak, vagy saját maguk által írt és rendezett szerepjátékot játszottak. Kálmán András kántorunk az egész családjával pedig, azon kívül, hogy minden játékban aktívan részt vett, énekelni, muzsikálni tanította a zenei érdeklődésű gyerekeket. Programjaink között szerepelt a Máltai Szeretetszolgálat látogatása, és a Nyugdíjas Klub tagjaival eltöltött kellemes délelőtt. A legemlékezetesebb élmény a gyerekek számára bizonyára a tűzoltók által tartott habparti volt. A legmeghatóbb pillanatokat pedig, mi felnőttek, a csütörtöki szentségimádáson éltük át, amikor Aranka néni felolvasott a gyerekek által a Jézuskához írt kívánságokból.

Köszönjük a Jóisten kegyelmét, hogy a két hét alatt a gyermekeket nem érte semmilyen baleset. És köszönet mindenkinek, aki munkájával, vagy anyagi segítségével hozzájárult a nyári napközi létrejöttéhez. (Szentmiklóssyné Viktória)

2009. június 20- 2009. június 27: PAPSZENTELÉS, PRIMÍCIA

Barkóczi István Ákos: 1980. december 17-én született Kazinbarcikán. Az általános iskola elvégzése után a Jókai Mór Középiskolában folytatta tanulmányait pedagógia szakon. 1999-ben érettségizett és jelentkezett a Nyíregyházi Főiskolára, ahol 2003-ban könyvtáros-német nyelv és irodalom szakos tanári diplomát szerzett. A nyíregyházi évek alatt született meg benne a döntés, hogy igent mond az Úr hívó szavára és kéri felvételét a kispapok közé. Az elmúlt hat évben a szemináriumban készült hivatására. Egy évvel ezelőtt szentelte Érsek atya diakónussá. Fél évig a miskolci diósgyőri plébánián volt gyakorlaton.

Papi jelmondatát Lukács evangéliumából választotta: "Ne félj, csak higgy!"


2009. június 30-tól július 3:
IFJÚSÁGI TÁBOR 2009

Az eddigi évek gyakorlatának megfelelően ismét megrendezésre került a dédestapolcsányi ifjúsági tábor 2009. június 30-tól július 3-ig.

A jelentkezést tekintve egy kicsit aggódtunk - a kezdeti kevés létszám miatt az is felmerült, hogy az idén elmarad a tábor - végül a létszám 40 fő körül maximalizálódott. A program a szokásos módon alakult.
Előadók voltak: Hornyák Gábor ózdi (I.) káplán és Dr. Artner Péter káli plébános.
Természetesen a táborhoz elengedhetetlenül hozzátartozott az előesti szalonnasütés, az alkonyati tábortűz, összekötve caraokee-show-val, bibliai események eljátszásával, valamint kirándulással, futballmérkőzéssel, "magyar baseballal" stb.

E néhány nap alatt önmagunkkal, - tapasztalatainkkal, gondolatainkkal, szavainkkal, figyelmességünkkel, hallgatásunkkal stb, - igyekeztünk megajándékozni egymást, e találkozás ideje alatt. A kérdés: mennyire sikerült? Erre csak saját magunk válaszolhatunk. Jövőre kiderül, mennyien szeretnénk újra találkozni. Köszönet mindenért: János atyának, Annuska néninek és "társai BT-nek" és mindenkinek, akik lehetővé tették, hogy itt lehessünk. (-ea-)

2009. július 26: XVI. BENEDEK PÁPA KÉRÉSE

2009. a papok éve. A Szentatya kéri a híveket, imádkozzanak papi hivatásokért és papjaikért. Egyházközségünk imacsoportjai és közösségei minden hónap negyedik vasárnapján, fél 4-től fél 5-ig imádkoznak a Szent Család templomban e szándékra az alábbi beosztás szerint.
2009. 07. 26. Krisztus Király Szolgálóleányai Horváth Teréz és Babik Katalin vezetésével.
2009. 08. 23. Camilliánus Család Bata Imre vezetésével, ekkor férfi testvéreink végezték a szentségimádást.
2009. 09. 27-én a Karitász Csoport imádkozott Begov Ferencné vezetésével.
2009. 10. 18. Cursillo a Farkas házaspár vezetésével.
2009. 11. 22. Nyugdíjas Klub Jancsurák Lajosné vezetésével.
2009. 12. 13. Szeplőtelen Fogantatás Család Puskás Gizella vezetésével.
2010. 01. 24. Rózsafűzér Társulat Krokavecz Béláné vezetésével.
2010. 02. 28. Kis Szent Teréz Csoport Krokavecz Béláné vezetésével.
2010. 03. 28. Szent Család Kórus Kálmán András vezetésével.
2010. 04.25. Szent Mónika Közösség Juhász Imréné vezetésével.
2010. 05. 16. Az Oltáriszentséget imádó és engesztelő csoport Bratu Sándorné vezetésével.
2010. 06. 27. Egyházközségünk testületi tagjai Tompa István vezetésével.

2009. július 19: JÓTÉKONYSÁGI ORGONAHANGVERSENY

Jelentős esemény volt a kazincbarcikai Szent Család templom és a város zenei életében 2009. július 19-e. Ella István Liszt-díjas orgonaművész és felesége Bodonyi Katalin énekművész adott nagysikerű hangversenyt. A művészházaspár Bach és Mendelssohn műveiből válogatott erre az estére. Mint ahogy Ella művész úr elmondta, azért, mert Bach nélkül egyszerűen nem lehet orgonahangversenyt tartani, Mendelssohn padig az a zeneszerző volt, aki sokat tett az addig már elfeledett Bach-életmű újra felfedezésében, népszerűsítésében.

A komolyabb és könnyedebb orgonaművek között Bodonyi Katalin csodálatos énekhangja töltötte be a nagyszerű akusztikájú templomteret igen nagy gyönyörűséget okozva a hallgatóságnak. A nagylelkű művészházaspár a hangverseny teljes bevételét a templom saját, új digitális orgonájának beszerzési költségeire ajánlotta fel. Köszönjük nekik!
Örömteli hír, hogy az orgona és kiegészítőinek költségének fele (3 millió forint) már összegyűlt, ezért a megállapodás értelmében az olaszországi Viscount cég a napokban leszállítja a hangszert és a hangtechnikai kiegészítőket. A legújabb fejlesztésű, legújabb technológián alapuló Unico 400 digitális templomi orgonát fogjuk rövidesen megszólaltatni templomunkban, amely az első lesz az országban. Kíváncsian várjuk a pillanatot!
Köszönjük az eddigi adományokat és bízunk benne, hogy a másik fele is össze fog gyűlni!
A fent említett technológiáról itt olvashat bővebben:

http://www.orgonaszalon.hu/

http://www.orgonaszalon.hu/orgonaszalon-hirportal/ (Tompa István)


2009. július 27 - 31: ZARÁNDOKLAT OLASZORSZÁGBAN Szent Rita és Szent Pio atya nyomában

Július 26-án este 10 órakor indult a Kolombusz Tours kényelmes autóbusza Kazincbarcikáról arra az öt napos zarándoklatra, melynek lelki vezetője Iváncsy Balázs plébános atya volt. Útközen vettük fel azokat a testvéreinket, akik a Dunántúlról és Erdélyből érkeztek hozzánk a zarándoklatra, és már kora délután gyönyörködhettünk az Adriai tengerpart városában, Riminiben. Elfoglaltuk a kényelmes, 3 csillagos szállodát, és késő estig fürödtünk a tengerben.

Másnap reggeli után indultunk Lorettóba, ahol Szűz Mária názáreti házát tekintettük meg. Ezután folytattuk utunkat Lancianoba, ahol a 8. században a patinán lévő konszekrált ostya a kételkedő fiatal pap szeme láttára egy vérző húsdarabbá változott, a kehelyben pedig Jézus vérévé vált a bor.

Útban Rotondó felé megnéztük Pió atya életéről készült kétrészes filmet. Az esti órákban érkeztünk Pió atya városába, San Giovanni Rotondóba. Másnap reggel a csodatévő Szűzanya templomának kis kápolnájában vettünk részt a szentmisén, ahol Pió atya 50 éven keresztül misézett. Ezután megtekintettük a kolostort, ahol 50 évig élt, testén hordozva Jézus öt szent sebét. Megnéztük celláját, egyszerű használati tárgyait, miseruháit. Tiszteletünket tettük Szent Pió atya épen maradt teste előtt, ahová 1968. szept. 23-án történt halála után elhelyezték. 2008. januárjában kibontva a sírját, testét teljes épségben találták. Felravatalozva fekszik a Csodatévő Boldogasszony templom kriptájában. Megtekintettük az új, hatalmas bazilikát is, mert a zarándokok tömegét a meglévő templomok nem tudták befogadni.

Ezután keresztutat jártunk, és megnéztük a Szenvedés Enyhítésének Házát, melyet itt Rotondóban építtetett Pió atya. A hatalmas szanatóriumban ma is híres orvosok dolgoznak, gyógyítva a betegeket. Délután csendes pihenő volt, de nem sokáig. Az autóbusz "holdbéli tájakra" vitt bennünket. Monte San Angelóba utaztunk, egy középkori kis városba, ahol a legenda szerint megjelent Szent Mihály arkangyal.

Másnap reggeli után folytattuk utunkat Cascia felé. Útközben az autóbuszon megnéztük a Szent Ritáról készült filmet. Ő a "lehetetlen ügyek" védőszentje. Épen maradt teste előtt imádkoztunk a bazilikában, majd az altemplomban szentmisén vettünk részt. Ezután megnéztük Szent Rita kolostorát, az Ágoston-rendi kolostort, és a rózsakertet. Sok szép kegytárgyat vettünk; Cascia ódon falai között a középkor hangulatát élveztük, gyönyörködtünk az olasz déli kisváros szépségében.

Ezután visszaindultunk Riminibe, a szálláshelyünkre, ahonnan másnap 16 órás út után Budapesten - Nagykanizsán, Miskolcon elbúcsúztunk zarándoktestvéreinktől, és éjjel 12.30-kor mi is hazaérkeztünk otthonainkba. (Mizsei Sándorné)

2009. augusztus 13: AZ ORGONA "MENNYBEMENETELE"

Az elmúlt napokban megérkezett az ORGONA! Mindenki megcsodálhatta a templom előterében a legújabb, Physis technológiával működő, Unico 400 templomi orgonát, amely talán a világ legszebb hangú digitális orgonája.

Mára újabb nehéz helyzeten vagyunk túl.

A kétmázsás, nagyméretű hangszer feljuttatása a kórusra komoly feladat volt. Emelő eszközök nem álltak rendelkezésre, vagy igénybevételük túlságosan sokba került volna. Így maradt az emberi találékonyság és erő. Juhász László építési vállalkozó és ügyes csapata csúzdát épített a kórus tetejéig, aztán hajrá... (Tompa István)

2009. augusztus 20: ÜNNEP A FŐTÉREN

Szent István napján régi hagyományunk, hogy a Városháza előtt, a Főtéren tartjuk meg az ünnepi szentmisét. Ünnepélyes keretek között emlékeztünk meg államalapító szent királyunkról. A szentmise végén Iváncsy Balázs plébános úr megszentelte az új kenyeret, amit magyar ruhába öltözött kislányok kínáltak körbe a híveknek. Énekkarunk, a Szent Család kórus néhány énekszámmal tette a hangulatot még ünnepélyesebbé.

2009. augusztus 23: ÉVFORDULÓS BÚCSÚ

A kazincbarcikai Szent Család templomot két évvel ezelőtt, augusztus 25-én szentelte fel Dr. Seregély István érsek atya. Erre az eseményre emlékeztünk ezen a búcsúi szentmisén, amelyet az időközben nyugdíjba vonult érsek atya pontifikált.

2009. szeptember 6: VENI SANCTE

Mától ismét van diákmise a Szent Család templomban.

Szeptember első vasárnapján a 9.00 órakor kezdődő szentmisével megnyitottuk az új tanévet. A Szentlélek Isten megvilágosító kegyelmét és erejét kértük a diákok és nevelőik számára. Idén is volt tanszermegáldás, a gyerekek elhozták az iskolatáskákat, ill. egyéb taneszközeiket, és János atya megáldotta azokat.

2009. szeptember 6: ZARÁNDOKÚT MÁRIABESNYŐN

2009. szeptember 6-án indult el Kazincbarcikáról Máriabesnyőre 50 fős zarándokcsoportunk abból az alkalomból, hogy a Kegyszobor megtalálásának 250 éves évfordulóját ünnepelték a kegyhelyen.

A kegyhely története itt!

2009. szeptember 21: "KÁNAÁNI NŐVÉREK" KAZINCBARCIKÁN

A kazincbarcikai Szent Család templomban 2009. szeptember 21-én, hétfőn este a Darmstadt- Eberstadt-i „Kánaánban” élő Evangéliumi Mária-Nővériség, egy felekezetközi diakonissza közösség két tagja, Sister Firmita és Sister Josuana tettek bizonyságot hitükről, közösségükről. A Nővériség több mint 60 éves történetében először járnak Magyarországon a közösség tagjai. Hozzánk, Kazincbarcikára Farkas Katalin meghívására jöttek, aki Basilea anya könyve nyomán meglátogatta őket otthonukban.

2009. október 18: TERÉZ NAPI BÚCSÚ

Borongós idő került sor az Avilai Nagy Szent Teréz napi templombúcsúnkra. Szemerkélő esőben mégis meglepően sokan jöttek a hívek.l

Kálmán András kántor úr vezetésével az énekkar csodálatos hangjai betölthették még a kívül rekedt hívők szíveit is. Lipcsák János káplán atya üdvözölte Baranyák Béla c. esperes plébános urat, aki eljött közénk, hogy Avilai Nagy Szent Teréz templomunk védőszentjének búcsúján bemutassa a szentáldozatot.

Amikor János atya megköszönte Béla atyának szentbeszédét, és azt, hogy eljött hozzánk, megkérdezte, mi a titka jókedvének és állandó derűjének?! Mi személyének a varázsa? Béla atya mosolyogva csak ennyit válaszolt: A válasz itt van, éppen ebben a pillanatban, mert Avilai Nagy Szent Teréz válasza is talán ilyen egyszerű lehetne. Emberi magatartással, példamutatással – a kegyelem megnyilvánulásait keresve - mi sem lehetne egyszerűbb, mint a jókedv és a mosoly. (Zvadáné Farkas Erzsébet cikke alapján)

2009. október 25. IDŐSEK NAPJA

Ebben az évben, október 25-én már 14. alkalommal rendezte meg egyházközségünk a Karitász csoporttal közösen az Idősek napját. A szépkorúakat a fél 11-es szentmisén Darmos Kitti és Horváth Teréz verssel, az Ifjúsági ének- és zenekar két zeneszámmal köszöntötte. A betegeket ill. a 65 év felettieket Iváncsy Balázs plébános úr a betegek kenetében részesítette. Szentbeszédében az atya emlékeztetett Jézus gyógyító tevékenységére, és arra, hogy elsősorban hitünk tud meggyógyítani bennünket. A szentségben részesülők a Karitász csoporttól egy-egy leporellót kaptak ajándékba, mely a kazincbarcikai római katolikus templomok leírását tartalmazza.

Szentmise után a HBH Bajor Sörházba szállított minket a Lovas Travel autóbusza. Itt terített asztal várta a közel 110 résztvevőt. Itt is volt műsor: Hegedűs Ferenc Reményik Sándor versét mondta el, Pápai Máriától a Mosolyod c. verset hallhattuk. Majd egy kedves meglepetés következett, a sajóivánkai csoport a „Szegény Pista” c. tréfás jelenetét adta elő. Nagy derültség kísérte a szegény Pistát megjelenítő Tompa István karnagyunk előadását. Bata Imre a „Nyugdíjas mindig ráér” c, írással, míg Mizseiné Inci a „Nem tudom, a nyugdíjamat hogyan osszam én be” c. énekszámmal szórakoztatott minket. Majd egy kvízjáték keretében négy csapat alakult, és kiosztásra került a Binó házaspár által felajánlott 10.000 forint. A díjat a nyertesek az orgona javára ajánlották fel. Meg ne feledkezzünk Tóth Sándorné szájharmonika játékáról.

Közben elköltöttük a finom és kiadós ebédet, amiért csak legnagyobb elismeréssel mondhatunk köszönetet vendéglátóinknak. Itt egy szép imádságot kaptunk ajándékba, mely szépen fejezi ki hálánkat ezért a szép napért: Istenem, köszönöm! (Jancsurák Lajosné)

2009. november 7: FÉRFI ZARÁNDOKÚT 2009

Szemerkélő esőben kilencen, két személygépkocsival indultunk el. Úti célunk ezúttal most Ómassa és a szentléleki kolostor rom volt. Ómassán már várt bennünket a sekrestyés néni, mivel Balázs atya már előre lebeszélte, hogy itt szentmisét mutat be nekünk. Ezután következett a szentléleki oromra való gyalogos zarándoklatunk.

Felfelé menetben keresztutat végeztünk és kellemesen elfáradva értük el a kolostor romjait. Visszautunkat más útvonalon határoztuk meg, miután a felfelé tartó 2 km-es szakasz lefelé túl veszélyes lett volna. Így amellett döntöttünk, hogy a műúton térünk vissza autóinkhoz, még ha ez egy kicsit hosszabb is. Akkor még nem sejtettük, hogy ez kb. 12 km gyaloglást jelent. Jócskán elfáradtunk, de kárpótolt bennünket az őszi táj gyönyörűsége.

Balázs atya jóvoltából most is olyan csodálatos, lelket felemelő zarándoklaton vettünk részt, ami emlékezetes marad mindannyiunk számára. (Szabó Ede)

2009. november 13: KATÓ ÁRPÁD GITÁRESTJE

2009. november 13-án este 7 órakor újabb állomásához érkezett a "Családi esték a Szent Család templomban" sorozat: Kató Árpád gitárművész előadását hallgathatták meg az érdeklődők.

2009. november 29: ESKÜTÉTEL

November 29-én a fél 11-kor kezdődő szentmisében volt az új képviselő testület tagjainak eskütétele, melynek keretében plébános atya az érsek úr megbízólevelét is mindenkinek személyesen átadta.

2009. november 29: ADVENTI HANGVERSENY

November 29-én este a "Muzsikáló templomok" adventi hangversenysorozat 1. előadásaként a Pro Musica leánykart hallgathattuk meg a Szent Család templomban.

A népszerű kórus már nem először szerepel Kazincbarcikán. Ez alkalommal is nagyon sokan voltak kíváncsiak műsorukra. Az ismert és kevésbé ismert, gyönyörű dallamok, a megejtően tiszta hangok, a fegyelmezett előadás és énektudás most is elbűvölt bennünket.

2009. december 6: MIKULÁS

A gyerekek nagy örömére, Szent Miklós püspök ünnepén, december 6-án a 9 órás ifjúsági misén hozzánk is ellátogatott a Mikulás, és kiosztotta ajándékait.

2009. december 6: ORGONASZENTELÉS

Templomunk új orgonáját december 6-án, advent 2. vasárnapján a du. 3 órakor kezdődő szentmise keretében áldotta meg Dr. Ternyák Csaba egri érsek atya, és az ünnepi szentbeszédet is ő mondta.

A szentmise kezdetén a képviselőtestület újonnan választott világi elnöke, Tompa István köszöntötte érsek atyát, a jelenlévő papokat, a meghívott vendégeket és a híveket, majd beszámolt az orgona megvásárlásának történetéről. Elkészült a hangszórók fa borítása is, ami Szűcs Mátyás keze munkáját dícséri.

Mindnyájunk szívét megdobogtatta a felcsendülő orgonaszó, mely teljes szépségében hangzott fel a mai ünnepen Isten dicsőségére. Ezzel az egyedülálló hangszerrel nemcsak egyházközségünk, hanem városunk is gazdagabb lett. Köszönet érte mindenkinek, aki munkájával vagy adományával hozzájárult a mai örömteli eseményhez.

2009. december 13: ORGONAHANGVERSENY

Az orgona megáldása után a művészeti felavatásra is sor került. December 13-án, vasárnap este 19.00 órától Kovács Szilárd orgonaművész adott hangversenyt a Szent Család templom új orgonáján.

2009. december 15: SZÁLLÁST KERES A SZENT CSALÁD

A magyar nép körében a legjobban elterjedt adventi ájtatosság a Szállást keres a Szent Család. A szokások szerint kilenc család alkot egy „bokrot”, s esténként más és más családhoz viszik a templomban előzetesen megáldott Szent Család-képet vagy szobrot, amely előtt imádkoznak és énekelnek. Az ájtatosságot december 15-én este kezdik, és 23-án fejezik be.
Nálunk, Kazincbarcikán 7 évvel ezelőtt alakultak ilyen „bokrok”. Mindig a befogadó családnál marad egy-egy éjszakára a Szent Család szobra.

2009. december 24: EGYHÁZAK KARÁCSONYA 2009

December 24-én, szent este 7 órakor indult a fáklyás felvonulás az Egyházak karácsonyára. Mi, római katolikusok, a Szent Család templomnál gyülekeztünk. Aki vette magának a fáradságot, és eljött, az idén is nagy élményben részesülhetett.

2009. december 27: TEMPLOMBÚCSÚ

Új templomunk immár harmadik búcsúját tartotta december 27-én, Szent Család vasárnapján. Az ünnepi búcsúi szentmisét Ft. Barkóczi István, városunk szülötte, jászapáti káplán celebrálta.

Vissza a lap elejére

Vissza a nyitólapra

 

 

 

Módosítás dátuma: 2015.01.16. 14:32


Szerkesztő: Hajagos Béláné és Hajagos Béla (e-mail: habe32@freemail.hu)
A honlap az (em) ecclesia segítségével készült.
Sablon: © katolikus.hu
© (em), 2007-2008.   -   emecclesia.hu