Nyitólap
 Történeti áttekintés
 Templomaink
 Papok, segítők
 Miserend
 Információk
 Evangélium
 
 2014 Eseményei
 2013 Eseményei
 2012 Eseményei
 2011 Eseményei
 2010 Eseményei
 2009 Eseményei
 2008 Eseményei
 Énekkarok
 Karitász
 Közösségek
 Imacsoportok
 Cserkészet
 Harangszó 2007-9
 Harangszó 2010-13
 
 Játékok, humor
 
 Ajánlott honlapok
 Vendégkönyv

2014 Eseményei

Egyházközségi események 2014.

2014. január 11: KONCERT A SZENT CSALÁD TEMPLOMBAN

2014. január 11-én, 19 órától a templom Ifjúsági Ének és Zenekara tartott hangversenyt.

Ifjúsági koncert 1.. Ifjúsági koncert 2

Kovács Györgyi albuma

Szentpéteri Sándor albuma

Kedves Fiatal Muzsikusok, Énekesek! Köszönjük!

Nagy fába vágtuk a fejszénket a Szent Család templom Ifjúsági Ének- és Zenekarával – egész estét betöltő komolyzenei koncertet rendeztünk.

Zenészeink a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola tanulói vagy volt tanulói. Az itt megszerzett tudás olyan szintet ért el, hogy nem csak saját hangszereik szóló darabjaiból képesek önállóan vagy zongorakísérettel játszani, de kisebb apparátust igénylő komolyzenei darabokat is képesek előadni. Ez a kegyelmi állapot késztetett bennünket arra, hogy belevágjunk. Igen ám, de a zeneszerzők a műveiket nem fuvolára, furulyára, klarinétra, hegedűre, gitárra és zongorára vagy orgonára írták. Nálunk pedig ezeken a hangszereken játszó ifjú (és kevésbé ifjú) zenészek vannak. Így az előadott műveket e hangszerekre kellett igazítani, amit e sorok írója végzett el. A próbák igazolták, hogy menni fog a dolog és ez új lendületet adott.

Két zenekari mű (Rathgeber: Pastorella, Albinoni: Adagio) keretébe foglaltuk a hangversenyt. A képet a zenekar tagjainak szóló és duett előadásai gazdagították: Csiszárik Katalin gitározott, Hilóczki Zsuzsanna és Horváth Anna Telemann-duettet adott elő, Szentpéteri Áron pedig Kodály: Este a tábortűznél szólódarabját játszotta el klarinéton. Karsáné Tanyi Bernadett és e sorok írója orgonamuzsikával és orgona négykezes művel (Schubert: e-moll fúga) színesítette a hangversenyt.

Megszólalt az ének is, a Kék könyvből adtunk elő karácsonyi énekeket és Tolcsvay László: Isten pénze című musicaljéből énekeltünk egy számot (Ím, az angyal). Ha már ének, akkor magyar népdalnak is helye van az előadásban. Erről Spisák Réka gondoskodott, aki karácsonyról szóló népdalokat énekelt.

Nos, hát így állt össze a 2014. január 11-i, Szent Család templombeli koncert, ami a tapsokból és visszajelzésekből ítélve nagyon jól sikerült.

Álljon itt a névsor, akiket köszönet illet:

Bazsó András
Csiszárik Katalin
Emri Dániel
Hilóczki Zsuzsanna
Horváth Anna
Komódi Dominika
Pál Lili
Spisák Máté
Spisák Réka
Szentpéteri Áron

Megköszönjük a szülőknek is, akik engedik a fiatalokat a próbákra, hozzák, viszik őket!

Köszönjük Karsáné Tanyi Bernadettnek is az értékes közreműködést!

És végül köszönjük a koncert utáni vendéglátást a Karitász tagjainak, akik mindig önzetlenül segítenek a rendezésben!

A 2014. január 11-i Szent Család templomban rendezett koncert programja volt:

1. Johann Valentin Rathgeber: Pastorella – zenekar
2. Karácsonyi énekek popritmusban – ének, és zenekar
3. Johann Caspar Mertz: Estikék – előadta: Csiszárik Katalin gitáron
4. Georg Philipp Telemann: Szonáta két furulyára (III. tétel: Largo, IV. tétel: Vivace) Előadták: Hilóczki Zsuzsanna, Horváth Anna
5. Kodály Zoltán: Este a tábortűznél – előadta: Szentpéteri Áron klarinéton
6. Johann Sebastian Bach: Polonéz a Második zenekari szvitből – BWV 1067 Előadták: Hilóczki Zsuzsanna – fuvola, zongorán kísérte Karsáné Tanyi Bernadett
7. Franz Schubert: e-moll fúga – orgona négykezes Előadták: Karsáné Tanyi Bernadett, Tompa István
8. César Franck: Prelude – orgonált Karsáné Tanyi Bernadett
9. Liszt Ferenc: Tu es Petrus – orgonált Karsáné Tanyi Bernadett
10. Louis James Alfred Lefebure-Wely: Andantino – orgonált Tompa István
11. Broeder Lambertus: Praeludium – orgonált Tompa István
12. Magyar népdalok a karácsonyról – Spisák Réka énekelt
13. Tomaso Albinoni: Adagio e-moll - zenekar (Tompa István, az ének- és zenekar vezetője)

Ízelítő a műsorból:


2014. január 19-24:
ÖKUMENÉ

Január 19-én, vasárnap kezdődött az ökumenikus imanyolcad, a krisztushívők egységéért.
1. Január 20-án, hétfőn a görög katolikus templomban Tóth Sándor atya prédikált;
2. Január 21-én, kedden a felsőbarcikai református testvéreknél Vitális Gábor prédikált;
3. Január 22-én, szerdán a sajókazinci református testvéreknél Szabó András hirdette az igét;
4. Január 23-án, csütörtökön a Szent Család templomban Dr. Janka Gábor hirdette az igét;
5. Január 24-én, pénteken a baptista testvéreknél Kolumbán Gábor hirdette az igét. Az ökumenikus imádság mindenhol 17 órakor kezdődött, és szeretetvendégséggel ért véget.


2014. február 8: KATOLIKUS BÁL

2014. február 8-án már tizennyolcadik alkalommal került megrendezésre a kazincbarcikai Karitász Csoport szervezésében a katolikus bál, melynek helyszíne most is Dózsa György Tagiskola volt.
A bál versenytánc produkcióval, majd a Dózsa György Tagiskola kis néptánccsoportjának bemutatójával, az „In aeternum” gospel énekkar és a katolikus templom ifjúsági zenekarának műsorával kezdődött. A bálozókat Vitális Gábor atya, az est házigazdája köszöntötte, de őt is felköszöntötték a 33. születésnapja alkalmából.

báli fotó

A vendégek egy játékos totó kitöltésében is közreműködtek, ahol több, a Szalézi renddel kapcsolatos kérdésre is választ adhattak. A vacsora után – amit a HBH Bajor Étterem biztosított –, az iskola aulája táncparketté vált, ahol hajnalig szórakozott a több, mint kétszáz vendég, akik között több közéleti személy is megtalálható volt. A hangulatot csak fokozta az éjféli tombola sorsolása, amire az idén is rengeteg felajánlás érkezett. (Forrás: O Pont)

Cserkészek 1.. Cserkészek 2

Cserkészek a bálon

Bál 1.. Bál 2

Kovács Györgyi fotói


2014. március 22:
JATÉKNAP

Sándor Istvánnal és Don Boscóval Barcikán

Játéknap


2014. március 22-én, szombaton kellemes tavaszi délutánon a 6-13 éves korosztályból több tucat gyerek gyűlt össze a plébánián, hogy részt vegyenek a szalézi atyák és az animátorok által szervezett játéknapon. Velünk voltak az egyik kurityáni lakásotthonból való barátaink is.

A programok - melyeket korábban gondos előkészületek előztek meg, délután fél háromkor kezdődtek, egészen este hatig tartottak. Játéknapunk témája Sándor István szalézi testvér születésének centenáriuma (1914-2014) és Don Bosco élete köré épült. Célunk az volt, hogy játékos formában próbáljuk megismertetni a vértanú életének egy-egy mozzanatát.

Az ismerkedős játékok után két prenovícius – Péter és Marci – rövid színdarabbal készültek, melyben humoros formában azt az üzenetet adták át a gyerekeknek, hogy Sándor István a magyar ifjúságért áldozta az életét, ez az áldozat pedig nem volt hiábavaló.

A bevezető jelenet, közös ima után a Kazincbarcikáról, Bánhorvátiból, Kurityánból érkezett gyerekeket csapatokba osztottuk, majd elindítottuk őket az „állomások” felé.
Különféle szórakoztató feladatok vártak rájuk: hagymakarikák felfűzése ropira, almák egymásra rakosgatása, ugróiskola, Sándor István és Don Bosco kirakók.
Előkerültek az ügyességi játékok, ördöglakatok, gólyalábak, az egykerekű biciklik – ezen a különleges napon mindenki találhatott elfoglaltságot.
A csapatverseny után forró teával és egy kis harapnivalóval vendégeltük meg a kicsiket. Közben megérkezett Robert atya és Domonkos atya a Don Bosco Iskola képviseletében.

Rövid bemutatkozásuk következett - meséltek munkájukról, a hazájukban történő szalézi életről; bemutatták hazájuk (Lengyelország, Vietnam) nevezetességeit.
Az eredményhirdetés után süteménnyel kínáltuk a résztvevőket remélve, hogy a szaléziakkal karöltve szereztünk nekik egy kellemes szombat délutánt.
Búcsúzáskor a mosolygós arcok arról árulkodtak, hogy - Don Bosco szavait idézve – „lehet jól szórakozni Isten megbántása nélkül is”.
Remek munka volt, örömmel, játékkal és szeretettel átszőtt vidám nap. (Barta Tamás 9.Ny, kisanimátor)

2014. április 12: IFJÚSÁGI KERESZTÚT

Ingyen jogosítvány 2014. április 12-én

Ifjúsági keresztút 1. Ifjúsági keresztút 2. Ifjúsági keresztút 3

További képek megtekinthetők itt: http://sagim.hu/?p=10233

Ingyen jogosítványt lehetett szerezni a virágvasárnap előtti szombaton, a barcikai Csónakázó tónál tartott keresztút keretében. A keresztút kedves és hozzáértő szervezését a cserkészek, különösen Józsáné Anna, cserkész anyuka valósította meg. A hagyományos keresztút szereplőit megszólaltató fiatalok mai kihívásokon, feladatokon elmélkedtek: hogyan követhetjük Jézust a mai világban életünk útjain és keresztútjain. Részt vett rajta néhány tanár és diák a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumból, és a plébániai fiatalok és idősek is többen eljöttek.

Mindenki kapott feladatot: volt, aki párbeszédet olvasott, volt, aki jogosítványhoz osztott matricát, mások az állomások útjelző tábláit osztották, megint mások a keresztet cipelték vagy a hangosító berendezést. A mintegy 45 fős csoport, néhány gyerek, fiatalok és idősebbek is, énekelve vonultunk az állomásokhoz a hídon át, a horgászok között. A végén mindenki megkapta a szeretet jogosítványát, amit Vitális Gábor atya sokaknak dedikálásával látott el. Még egy rövid zárójáték következett, amiben három válaszadó akarta meggyőzni a résztvevőket a saját válaszának helyességéről. Bár ebben a játékban változó volt, kinek volt igaza, de kívánjuk, hogy Jézusban mindenki fedezze föl az Utat, az Igazságot és az Életet. (A. János atya)

2014. május 29: GYERMEKNAP

2014. május 29-én a kurityáni Speciális Iskola gyermeknapi rendezvényén részt vett a karitászcsoport nyugdíjas klubja. Az elvitt ajándékokon, sütiken kívül együtt játszottak a gyerekekkel, amivel remek örömet szereztek egymásnak a fiatalok és a korábban születettek. Ezt a képek is illusztrálják (kattints a fotóra!)

Gyereknap


(Isten áldását kívánva: P. Andrásfalvy János SDB)

2014. június 9: PÜNKÖSDI KIRÁNDULÁS

Pünkösd 1. Pünkösd 2. Pünkösd 3


2014. pünkösd hétfőjén, június 9-én egy élményekkel teli kiránduláson vehettünk részt. 25-en jöttünk össze a kurityáni lakásotthonokból és a plébániáról. A meleg délelőttön a megbeszélt időben találkoztunk Kazincbarcikán. Innen a Miskolci Vadaspark volt az utazásunk célja. Már utazás közben jó hangulat alakult ki, János atya kvíz kérdéseket tett fel nekünk, amiben legyőzhetetlen voltam.

A vadasparkban pont egy hüllő kiállításnak lehettünk a részesei. Simogattunk kígyót, paradicsombékát. Nekem a kaméleon tetszett a legjobban. Érdekes, ahogy a színét váltogatja. Nagy élmény volt, hogy bemehettünk a kecskék közé simogatni őket. Nagyon tetszett még a láma és a tarajos sül. Gyönyörű volt a hóbagoly. Jó volt, hogy ilyen közelről láthattunk ilyen sokféle állatot. A vadasparki séta után „nagy fába vágtuk a fejszénket ”. A turistáknak kijelölt túraszakaszon átmentünk Lillafüredre. Sokat beszélgettünk, nevettünk, így könnyebben viseltük a nagy meleget és a több km-es távot. Amikor elértük a célunkat csodálatos látvány tárult elénk. Ezért érdemes volt elfáradni, mert ha én nem is, de a felnőttel bizony elfáradtak.

Nagyon köszönjük János atyának és csapatának ezt a jó hangulatú élményekben gazdag kirándulást. Mi ritkán jutunk el ilyen helyekre, remélem még lesz rá alkalom, hogy együtt kirándulhatunk. (Pál Máté Napraforgó lakásotthon, Kurityán)


2014. június 21:
CSALÁDI NAP A PLÉBÁNIÁN

Családi nap 1. Családi nap 2. Családi nap 3

Fotó: Hajagosné
További képek
Kovács Györgyi albuma

Kellemes szombati napon, délelőtt 9 órakor kezdődött az idei családi nap a plébánia kertjében. A program szentmisével kezdődött, majd a gyerekek bohócműsornak örvendhettek. A nap legnagyobb eseménye a főzőverseny volt. A családok feladata pörkölt készítése volt, amihez a húst a plébánia biztosította. Az elkészült fínomságok között csülökpörkölt, marhapörkölt, sertés- csirke- őz- és vaddisznó pörkölt is szerepelt. 11 kondérban főtt a sok finomság, a családok és közösségek igazán kitettek magukért. Nem volt könnyű dolga a zsűrinek, hosszas tanácskozás után született meg a döntés. A verseny zsűréjében Vitális Gábor atya mellett ott volt Szitka Péter Kazincbarcika polgármestere, és Klimon István, a város alpolgármestere is. Első helyezett a cursillós Szabó Ede és családja "csülökpörkölt ínyenc módra" készített húsétele lett, második a Rádai család közismert Annuska nénijének vörösboros marhapörköltje következett. De minden induló közösség könyvjutalomban - természetesen szakácskönyvekben - részesült.

A finom ebéd után a fiatalok táncolni tanultak, Karucka atya hathatós segítségével. Még egy előadás következett bent a templomban, Depaula Flavio szalézi atya tartott előadást Sándor Istvánról és a kommunizmus alatti Magyar szalézi történelemről. Az előadást követően Szalézi Bőrönd kiállítás került bemutatásra, majd a programokat közös imádkozás, litánia zárta.

Köszönjük a szervezők sok munkáját, a plébános atya és a szaléziak támogatását, és mindenkinek a közreműködést és részvételt a vidám, tartalmas szép napért.

2014. június 22: ÚRNAPJA

Június 22-én, az Oltáriszentség ünnepén, a Szent Család templom nagymiséje után ünnepi körmenet volt. A templom körül négy sátor volt felállítva, ahol imádkoztunk a Szent Szakramentumban jelenlévő Jézushoz. Idén az úrnapi sátrakat a Cursillo közösség, a Rózsafüzér csoport, a Karitász csoport és a cserkészek állították.

Úrnapja 1. Úrnapja 2. Úrnapja 3

Fotó: Hajagosné


2014. június 16-28:
SZALÉZI NYÁRI ORATÓRIUM

a Kazincbarcikai Plébánián

"Mert az idő élet. Az élet pedig a szívünkben lakik."

Oratórium 1.. Oratórium 2.. Oratórium 3

Mint tavaly, idén is mindannyian nagyon vártuk a plébániai napközi oratóriumot. Idén Michael Ende "Momo" című könyve köré építettük a táborunkat.

Mikor táborvezetőnk, Vitális Gábor atya ismertette velünk a témát, kiderült, hogy sokak számára ismeretlen a történet. Így nekünk is sok dolog meglepetés volt. Június 16-án kezdődött az első hét. A második hét rögtön utána 25-én. Mind a két héten 100-110 gyerek töltötte be vidámsággal plébániát. Az aminátorokkal, a jelöltekkel, segítőkkel és felnőttekkel, akiknek hálával tartozunk, 130-an voltunk. A gyerekeket csapatokba osztottunk koruk szerint, hogy jobban megismerjék egymást, és hogy beszélgethessünk a napi témáról. Megtanítottuk az animátorok által írt tábori himnuszunkat, amit a gyerekek egész tábor alatt dúdoltak. Sokat bance-oltunk, énekeltünk és imádkoztunk. Minden reggel egy színdarabbal kezdtük a napot, hogy mindenki megtudja ki is az a Momo, és hogy a szürke urak miért akarják az időt a kislánytól ellopni.

Gimnáziumi tanáraink is lejöttek hozzánk napközben, segítettek nekünk, érdekes előadásokat, versenyeket tartottak. Kirándulni közösen a Martonyiban lévő pálos korostorhoz mentünk el, ahol útközben kalandos feladatokban a gyerekeknek az idővirág szirmait kellett összeszedni, hogy Momónak segítsenek. A gyerekekkel a barcikai Csónakázó-tóhoz is kimentünk csónakázni, és a játszótérre játszani. Visszafelé csoportokban időt kellett gyűjtenünk sokféle állomáson, és megóvnunk, hogy a szürke urak ne vegyék el tőlünk. A második héten kedden Pipó Józsi bácsi kápráztatott el mindenkit, kicsit és nagyot egyaránt a bűvész mutatványaival. Volt még folyamatosan gólyalábazás, kézműves foglalkozások, néptánc-tanulás, fagyizás és számtalan apró játék. Bár minden ifjú segítő reggel 7-re jött, az étkeztető stáb, vagyis a felnőttek, minden nap már reggel 6-kor nekiálltak kenyeret kenni és teríteni, hogy a gyerekek zavartalanul játszhassanak. Az animátorok és a nagyobbak esténként 8-9 óráig is röpiztünk a hátsó udvaron.

Nyári tábor1.. Nyári tábor2.. Nyári tábor 3

Sajnos eljött az utolsó nap is, de örömteli arcok készültek a záróműsorra, hogy megmutassák, mit tudnak. Mindannyian ügyesek és bátrak voltak. Eljött a búcsúzás pillanata is. Mindenki szomorúan, mégis boldogan hagyta el a plébániát, tudva, hogy milyen jó volt, és hogy jövőre, de már hamarabb is újra találkozunk majd. (Kerekes Anna kisanimátor)

2014. július 24: VARBÓI KIRUCCANÁS A KALANDPARKBA

Varbó 1.. Varbó 2

További képek

Csütörtökön, Árpád-házi Szent Kinga napján, hatalmas kaland várt a kazincbarcikai plébániai és a kurityáni lakásotthon fiataljaira. Mintegy harmincan ugyanis Varbóra kirándultunk a kalandparkba. Csütörtök délelőtt mindazok, akik részt vettek ezen a kiruccanáson, 11 óra körül gyülekeztek az Avilai Szent Teréz plébániatemplom előtt, majd János atya szentmisét mutatott be a kalandoroknak. A mise meghitt csendben, néhol a capella énekekkel zajlott.

Majd a szentmise után közösen elindultunk az autóbusz felé, amit sikerült nem lekésni. Az utazás nem tartott túl sokáig, hamar ott voltunk Varbón a végállomáson. De onnan kicsit izgalmas túra vette kezdetét a kalandpark felé, aminek nem tudtuk, hol a pontos helye, de szerencsére megtaláltuk. Majdnem mindenki ment az akadálypályán, kitapasztalva annak minden csínját-bínját: leküzdték félelmüket, megtartották egyensúlyukat, ugráltak egyik fáról a másikra, átcsúsztak a magasban levő acélhuzalon. Végül mindenki épségben befejezte életének egyik legizgalmasabb erőpróbáját. Majd János atya két hatalmas dinnyével lepte meg a társaságot, valamint villámkérdéseivel.

Az idő rohamosan telt, mi nem figyeltük, s majdnem lekéstük a buszt. Körülbelül 10 percünk volt arra, hogy leérjünk a buszhoz, ahonnan fél óra alatt értünk a kalandparkba. Kicsit szaladtunk, meneteltünk, biztattuk egymást, de a busz megvárt. Elpilledve utaztunk hazafelé, miközben mindenki a nap élményein elmélkedett. Reméljük lesz ennek még folytatása. (Fekete Csaba szalézi prenovícius)

2014. augusztus 17: SZENTKÚT CSILLAGA

"Szeretettel mentünk hozzád szép Szűz Mária,
fogadjál el gyermekednek Jézus szent anyja.
Édesanyánk! - vittünk Néked lángoló szívet
oltárodra piros rózsát, kéknefelejcset…”
(Búcsúsok énekeskönyvéből)


Szentkút 1.. Szentkút 2.. Szentkút 3

A felhők mögül felkelő nap hajnali sugarai még hunyorogva csillogtak az emeletes hófehér busz ablakain, amikor a kazincbarcikai Rózsafüzér tagjai a Szent Család templom előtt beszálltak az autóbuszba, hogy elinduljanak a szentkúti Szűzanyához. Krokaveczné Marika a csoport „anyja” az örvendetes rózsafüzér imájára buzdította az utazó zarándokokat. Egy szívvel és lélekkel, földi terheinket itthon hagyva, igyekeztünk szeretteinkért felajánlani imáinkat. Kértük Jézusunkat, a földi zarándokok vezérét, hogy irányítson bennünket utunk céljához.

A nap már teljes fényében pompázott, amikor Mátraverebély-Szentkúthoz értünk. Az autóbuszok, autók és zarándokok sokasága között araszoltunk el a csodálatos templomig, ahol áldást kaptunk. Itt örömmel találkoztunk fáradt, gyalogos zarándok társainkkal, így csoportunk kiegészülve, Domonkos atya és Tompa István kántorunk vezetésével, kazincbarcikai tábláinkkal, vezérkeresztünkkel "Nyújtsd ki mennyből, óh szent Anyánk kezedet…” énekkel léptünk a Szentkúti Szűzanya fényes káprázatú képéhez. Elé térdelve csak egyetlen fohász erejéig jutott idő arra, hogy figyelmét magunkra fordítsuk, kegyelmet kérjünk szent Fiától. A szentmise kezdetéig a kegyhellyel szemben lévő domboldali keresztút állomásainál imádkoztunk papjainkért, szerzeteseinkért. Imáinkat az oltár hangszórójából hallatszó énekekkel kísértük. Még volt idő szentgyónásra is, hogy tiszta lélekkel térdepeljünk le Nagyboldogasszony főbúcsújának oltáránál. Szentmisén, a hömpölygő tömegben mindannyian megtaláltuk helyünket. Keresztünk és helynévtáblánk a szentmise kezdetén felsorakozó lobogókkal és Szűzanya szobrait vivő zarándokokkal együtt a szent barlang lépcsőjén kaptak helyet. Nemzeti kegyhelyünk főbúcsúján Erdő Péter dr. bíboros, prímás, esztergomi–budapesti érsek mutatta be a szentmisét. Kálmán Peregrin a kegyhely igazgatója köszöntötte bíboros atyát. Köszönetet mondott, hogy a kegyhely felújításának ideje alatt a Szent István Bazilikában fogadta Szűz Mária szentkúti kegyszobrát.

A kegyhely felújítási munkái jelenleg olyan 40 %-os készültségű, de már látni lehet az új képeket, változást, köszönet ezért mindenkinek. A bíboros úr kedvesen, az ő sajátos mosolyával üdvözölte a tízezres zarándok-testvéreket. Szentbeszédében több helyen kiemelte Lukács evangéliumának szakaszait, amely Mária szenvedését, majd boldogságának idejét, mennybevételét jelenti, amelyet éppen most ünnepelünk. Mária dicsősége abban áll, hogy részese az isteni ragyogásnak Boldognak hirdet engem minden nemzedék.

Ő a napba öltözött asszony! – mondta mosolyogva bíboros atya. Szűz Mária Magyarország oltalmazója. Történelmünk példáit sorolva a könnyező kegyképeknek nagy jelentőséget és erőt tulajdonít a világ. Napjainkban a közel-keleti keresztények drámája, és szenvedése mellett nem mehetünk el szó nélkül. Kérjük Máriát, hogy anyai szeretetével mentse meg az üldözötteket. A csodák imádkozó szívekben születnek, így Isten szabadító hatalma jobb belátásra térítheti az üldözőket. A boldogságos Szűz Mária közbejárását kérjük hazánkért és az üldözött keresztény testvéreinkért.

A szentmisét követő búcsújárás meghatottságában azt éreztem, hogy amikor véletlenül a hatalmas tömegben egy-egy arcra rápillantottam, mindenkiben azt láttam, amit magamban éreztem - ott belül a lelkemben - azt az áhítatot, amit elmondani, leírni lehetetlen.

"Óh Nagyasszonyunk, nemzetünk reménye
Rád szegezzük könnytelt szemeink.
Veszni indult István öröksége
szép kertedben és erényeink.
Szállj közénk és sírj te is velünk,
vigasztald és mentsd meg nemzetünk.
(Búcsúsok énekeskönyve) (Zvadáné Farkas Erzsébet)

2014. augusztus 20: ÜNNEPI SZENTMISE

Aug.20./1..

További képek a "Gergő Tárból"

Az idén a Kolorfesztivál keretén belül számos programmal, a testvérvárosok delegációival együtt ünnepelte Kazincbarcika Szent István és az új kenyér ünnepét.

Az ifjúsági ének és zenekar műsora után az ünnepsorozat szentmisével és kenyérszenteléssel folytatódott a Fő téren. A szentmisét Vitális Gábor plébános celebrálta. Emlékezetes szentbeszédét a plébános úr István királyunk fiához írt intelmeire, az egynyelvű nemzet gyengeségére építette, figyelmeztetve arra, hogy milyen fontos az idegenek befogadása. A szentmisét a Szent Család kórus tette ünnepélyesebbé énekével.

2014. szeptember 28: ŐK TIZENKETTEN

Első áldozás a Szent Család templomban, a Szentírás vasárnapján

A hűvös, esős idő után e vasárnap reggel Kazincbarcika napfényben fürdött. Érezhető még a reggeli nyirkos köd lehelete, de a napsugár gyorsan feledteti ezt, és vágyunk a természet adta melengető fényre. Gondolkodóba estem, na most merrefelé vegyem utam? A Szent Mihály napi búcsúra a görög katolikus templomba induljak, vagy a Csilingelő-útmutatása szerinti első áldozásra, a Szent Család római katolikus templomba?

Töprengéseimet a harangszó törte meg, órámra tekintve ez még az első, így még elkészülhetek az úgynevezett diák misés első áldozásra! Havonta legalább egy alkalommal meglátogatom a számomra, úgymond friss leheletű szertartást, ahol Tompa István és ifjú együttese szolgáltatja az énekeket a szentmise liturgiájához. Új dallamok, új szövegek jelennek meg a kivetítő vásznon, ami vidámsággal, újszerűséggel tölti el lelkemet. Gondolom így vagyunk ezzel többen, mert mire a templomba értem, már megteltek a székek, kezdődött a szentmise.

Az ifjúsági énekkar hangjaira bevonultak a szent keresztet követő ministránsok, papjaink a hatalmas Könyvek Könyvével. Az ünneplő ruhában öltözött fiatalok csodás versekkel köszöntötték Vitális Gábor plébános atyát, hogy hozzásegítette őket az Úr asztalához érkezni. Úgy érzékeltem, hogy nemcsak nekem csalt könnyeket szemembe ez a megható pillanat, hanem a körülöttem lévők szipogása is hallatszott a percnyi csöndben. Gábor atya szavaival dicsőítette az Urat, akinek segítsége nélkül nem lehetnénk itt. Küldetésének, hivatásának, de külön feladatának érzi a fiatalok lelkének ápolását, és talán nem véletlen, hogy éppen tizenketten állnak itt a templom lépcsőjén, amikor nemcsak első áldozás, hanem a Szentírás vasárnapja is elérkezett. A Könyvek Könyvében olyan utasítások, tanítások találhatók, amelyek utat mutatnak az Oltáriszentséghez, megtalálhatóak benne a Jézussal való boldog találkozások lehetősége. Ez az első alkalom legyen feledhetetlen, hogy az életben gyakorivá, rendszeressé válhasson ez a kegyelem-kenyér. Az ünnepélyes pillanatok közötti énekek, és az áldozás előtti és utáni megható ima szövegei mindnyájunkban felidézhették azt az első alkalmat, amikor mi is találkoztunk az Úrral.

Gondolatban felidéztem: „Jézuska! Jézuska! Figyelj most reám! Kis szívem! Kis szívem szeret igazán! Szívemet egészen neked adom, szeress te is engemet nagyon, nagyon.” Ez a pár szó egész életemet kíséri, és minden élethelyzetemben éreztem viszont szeretetét. Gábor atya szentbeszédében kiemelte, hogy három út lehetséges előttünk, amelyen ha életünkben haladunk, nem tévedhetünk el. Az első, hogy Jézus legyen életünk középpontja, gyakran látogassuk meg Őt, forgassuk a Szentírást, mert ez a kettő jócselekedet kiegészíti egymást. A második a bűnre való csábítás elkerülése és az őszinteség. A harmadik út a legnehezebb, ezek a szeretet-cselekedetek. Mindannyiunk előtt naponta kinyitja ajtaját, a körülöttünk lévő világban az egymás iránti tisztelet fontossága kimeríthetetlen. Ha úgy érezzük, hogy hibát követtünk el, tudjunk bocsánatot kérni. Mi, akik tanúi voltunk e tizenkettő fiatal első áldozásának, az ünnepélyes szentmise liturgiáinak, feledhetetlen marad számunkra, és hisszük az ő számukra még inkább.

A szentmise végén hitoktatójukkal együtt ajándékokkal, virágokkal köszönték meg ezt a nagy ajándékot, amely most már Isten útjára terelte őket tovább. (Zvadáné Farkas Erzsébet)

2014. október 4: BARCIKAI BUBIS JÁTÉKNAP

Bubis játéknap 1.. Bubis játéknap2


Október 4-én a Kazincbarcikai Plébánián játéknapot tartottunk. Amikor a gyerekek megérkeztek, Kirner Gábor testvér szervezésében gigantikus szappanbuborékokkal fogadtuk őket, majd ismerkedős játékokat játszottunk. Utána rávezettük őket arra, hogy mennyire fontos, hogy másoknak segítsünk. Ezért a gyerekekkel kezeket vágtunk ki, amiket kidíszítettek, utána a templomban a szentmisén megemlékeztünk a szíriai és egyéb háborútól szenvedő családokról. Amint Isten segít, s nagy, gondviselő tenyerébe rejthetjük a mi kezünket, úgy mi is használjuk a mi kezünket, hogy mi is segíthessünk másokon. Ezért felajánláskor a saját papírkezeket beletehették egy hatalmas kézbe, jelképesen Isten kezébe. A templomból kijőve Gábor testvérrel együtt fújhattunk csodabuborékokat, ami lekötötte a gyerekek figyelmét, de még a felnőtteknek is tetszett. Barta Tominál pedig vetélkedő kérdésekkel lehetett szerezni apró jutalmakat. A játéknapot pogácsázással fejeztük be, ami nagyon finom volt, hála Marika néni, Annuska és Mártika néni serény munkájának. (Báder Helga, szalézi kisanimátor)

2014. október 26: IDŐSEK NAPJA

Napjaink, óráink, perceink gondolatainkkal, cselekedeteinkkel vannak tele. A Csilingelő kiadványban olvastam, hogy október 26-án kerül sor az Idősek Napja megünneplésére.

A római katolikus egyházközségünk, a Katolikus Karitásszal karöltve eddig is – immár 19. alkalommal – megvendégeli a 65 éven felüli keresztény testvéreket. Ezen alkalommal kerül sor a szentmisében a betegek kenetének felvételére. Eddig még csak külső szemlélője voltam az eseménynek, nem vettem részt a rendezvényeken, de Begovné Katika előadásra hívott meg. Elfogadtam a meghívást. A szent kenetet – mint Isten földi adományát - a szentgyónás után hálatelt szívvel fölvettem. A vasárnapi szentmise áhítata összefogott bennünket, szívünkbe fogadtuk azt az időskori élményt, amelyet csak mi, a 65 éven felüliek érezhetünk. Vitális Gábor atya prédikációja is erre sarkal bennünket, hogy Szent Pál szavai nyomán érezzük ezt az értéket, gondoljunk arra, hogy Isten képmásai vagyunk. Más-másképpen olyan személyiségek, akiket az élet nagy tanítómestere bölcsebbé tett, vagy tehet. Van út a bölcsőtől a bölcsességig, csak mindennap keresnünk kell. Most itt, ebben a szentmisében, és a Bajor sörházban, ahol papjainkkal és vendéglátóinkkal megünnepelhettük magunkat, Isten oltalmát, hogy megőrizte életünket, megadta nekünk ezt az időskori élményt.

Az ebéd utáni műsorban karitász tagok verseket, dalokat adtak elő, amelyek közül kiemelkedett Tompáné Margó rendezésében az a szívderítő előadás, amely az időskort visszavonhatatlanul megszépíti. Köszönjük ezt a szép, odaadó műsort. ((Részlet Zvadáné Farkas Erzsébet "Van út" c cikkéből.)


2014. december 11: VÁSÁRY KONCERT

Vásáry1. Vásáry 2. Vásáry 3

2014. december 11-én, pénteken este a Szent Család templomban, a Muzsikáló Templomok programsorozat keretében Vásáry André „Ünnep” c. koncertjében gyönyörködhettünk.

Az énekesről tudnunk kell, hogy a magyar énekes férfi szoprán. A világon három jelentős képviselője ismert ennek a műfajnak, hazánkban pedig ő az egyedüli. 15 éves pályafutása alatt három arany- és egy platina lemezt kapott albumaiért.

Vásáry André világszinten is kuriózumnak számító hangfajjal és repertoárral rendelkezik, fiatal kora ellenére jelentős sikereket ért el a hazai kulturális életben. Emlékezetes fellépései voltak Magyarország legrangosabb koncerttermeiben, pl. a Művészetek Palotájában, a Budapesti Kongresszusi Központban, a Szegedi Szabadtéri Játékokon, a Rózsavölgyi szalonban, vagy a pécsi Zsolnay Negyedben.

Szerepelt a Pesti Színházban, három évadot játszott a Nemzeti Színházban. A templomi koncertek kedvelői az ország legnagyobb templomaiban, pl. az Esztergomi Bazilikában, a Debreceni Nagytemplomban vagy a Ceglédi Református Nagytemplomban gyönyörködhettek az általa nyújtott, nem mindennapi zenei élményben.

A hazai sikerek mellett már külföldön is felfigyeltek tehetségére, részt vett az Adoro Tour rendezvényen Németország több városában, szerepelt Rómában, Párizsban, Bécsben, és más európai városokban, meghallgatta őt Ricardo Muti, és felkérték énekelni a bécsi Staatsoperbe. 2012 decemberében önálló koncertet adott a Kolozsvári Magyar Operában.

Ezen a koncerten is zsúfolásig megtelt a templom, még pótszékeket is kellett beállítani. Repertoárja, szerény megjelenése és hangjának kristálytiszta csengése lenyűgözte a közönséget.

2014. december 19: SZALÉZIAK KARÁCSONYI ÜNNEPSÉGE

a Szent Család templomban.

Szalézi karácsony 1. Szalézi karácsony 2. Szalézi karácsony 3

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium bensőséges ünnepséget tartott a tanárok és diákok részvételével december 19-én a szent Család templomban.

Szinte minden településen állítanak Betlehemet, a jászol makettjét, s benne Józsefet, Szüz Máriát és a kis Jézust. Egy másik formája a misztérium, vagy templomi színjáték, ahol a történetet amatőr színészek játsszák el a szálláskereséstől a születésen át a pásztorok és a három királyok megjelenéséig.

Ez utóbbira vállalkozott ebben az évben a tantestületünkből tucatnyi ember, valamint az iskola kórusának lelkes tagjai. Az eredetileg a diákok számára készített művet karácsonykor a híveknek is előadták, 2014. december 25-én 10.00-tól, amely megnyerte az alkalmi közönség tetszését.


2014. december 24:
EGYHÁZAK KARÁCSONYA

December 24-én 19.30-tól ebben az évben is megrendezésre került az un. "egyházak karácsonya". A fáklyás felvonulás a barkácsbolttól indult, majd betlehemes játékkal folytatódott.

Vissza a lap elejére

Vissza a nyitólapra

 

 

 

Módosítás dátuma: 2015.01.24. 19:52


Szerkesztő: Hajagos Béláné és Hajagos Béla (e-mail: habe32@freemail.hu)
A honlap az (em) ecclesia segítségével készült.
Sablon: © katolikus.hu
© (em), 2007-2008.   -   emecclesia.hu